Ord har alltid varit viktiga för henne. När hon var liten formade de bilden av vem hon Hur vi berömmer människor och ger komplimanger spelar också stor roll, menar Elaine. – Om någon är bra på sitt jobb kan du välja att säga att hon är duktig eller att hon är kompetent. Det ger två helt olika budskap, säger Elaine. Hur vi formulerar beröm är särskilt viktigt när vi pratar med våra barn, menar hon. -Det vi säger till våra barn blir deras inre röst när de är vuxna. Jag försöker tänka på hur jag ger mina barn beröm, men också hur jag formulerar mig när jag ger kritik. Att säga ”Du är en så bra storebror, kan du inte vara det nu också” var. Idag är de hennes jobb och mäktiga företagsledare ber om hennes hjälp för att lära sig att använda dem. Retorikexperten Elaine Eksvärd vet att formuleringar spelar roll. Både för hur vi får andra att må och hur vi ser på oss själva.

–Ord kan få oss att sträcka på oss eller bli kuvade och samma budskap kan ge oss olika känslor. När jag var liten fick jag höra att jag var invandrare. Då sa min mamma ”Nej, det är du inte. Du har aldrig vandrat in i det här landet”. Det fick mig att förstå vilken makt ord har, förklarar hon.